Luovat etätyön ratkaisut
Työskentely seisoma-asennossa


Kirjoittaja

Teppo Aalto

Compuline Oy
on it-alan ammattilainen, joka on tehnyt
pitkän uran opettajana ja kouluttajana
yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja ammattiopistossa.


Etätyö seisomatyönä

Selkää kolottaa, niskat jumissa ja jalkoja raastaa. Taas yksi täysi etätyöpäivä päättyy. Toteamus etätyöluokassa vielä oleville opiskelijoille: 
“Saapa nähdä ovatko raajat jo lukittuneet pysyvästi istuma-asentoon. No olisivathan sitten jo valmiina seuraavan päivän koulutusta varten” 

Monelle varmastikin tuttu tilanne viimeaikoina. Etätyö vaikuttaa ihmisten terveyteen sekä mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Vaikutukset ovat yleensä sekä positiivisia että negatiivisia.

Riippuen elämäntilanteesta, työstä ja henkilöstä etätyöhön suhtautuminen vaihtelee. Joillakin se tehostaa selkeästi työskentelyä ja joillakin sen vaikutus on päinvastainen.

"Etätyö – tuo ihana asia vai yksinäisyyden tunteen ja masennuksen lähde. "

Monella etätyö on vaikuttanut  myös työskentelytapoihin sillä tavoin, että tietokoneella tapahtuva istumatyö on lisääntynyt merkittävästi.  Ainakin itsellä näin on päässyt käymään

Selkä- tai niskaoireiden ilmaantuminen viimeistään kertoo, että työympäristöön ja sen ergonomiaan sekä työskentelytapoihin tulisi kiinnittää huomiota. Niiden suhteen voisi tehdä jotain.

"Istuminen päivästä toiseen käy terveyden päälle. Siis lopeta se. En tarkoita työn tekoa. "

Ei ole jokaiselle sopivia etätyön patenttiratkaisuja. Kaikki ratkaisut tulee lähteä yksilön ominaisuuksista ja tarpeista. Itsellä etätyö tehostaa selkeästi omaa työskentelyäni, mutta istumatyön negatiiviset vaikutukset tuntuvat lihaksissa.

Otettuani selvää, mitä voisin tehdä paremmin, havaitsin lääkkeiden olevan hyvin yksinkertaisia: liiku välillä ja tee työtä seisaaltaan. Istuakin saa, mutta monipuolista työasentojasi. Niin yksinkertaista.

"Miten - saatat kysyä. Kaikilla ei ole varaa ostaa sähköpöytiä tai muita ergonomisia huonekaluja, jotka eivät sovi omaan budjettiin."

No, ei välttämättä tarvitsekaan.    

Onneksi apuun tulee poikkeustilanteissa supi suomalainen innovatiivisuus. Jos ei ole varaa ostaa tonnin säädettävää sähköpöytää, niin tullaan sitten toimeen sillä, mitä on saatavilla.

Kokosin joukon neuvoja ja vinkkejä, joita voit hyödyntää seisomatyöskentelypistettä perustaessasi ja työskentelyä aloittaessasi.


Viihtyisä ja ylellinen musiikkialan etätyöntekijän työpiste.

Vinkkejä seisomatyöskentelypisteen perustamiseen ja työskentelyn aloittamiseen:

1.  Seisomatyö. Seisominen parantaa vireystasoa ja lisää työn tehokkuutta. Pelkkä seisominen ei kuitenkaan ole hyväksi, päivän aikana olisi hyvä vaihdella työasentoja ja istua myös välillä. On tärkeää kiinnittää huomiota säännölliseen työasentojen vaihteluun, työn tauottamiseen ja taukoliikuntaan.

2. Työpiste ja sen ergonomia. Säädä työpöydän korkeus sopivaksi: pöydän pitäisi tukea käsivarsia kyynärpäiden alta niin, että käsillä on hyvä tuki. Pöydän korkeus on sopiva, kun käsillä on hyvä tuki 90 asteen kulmassa.
Seiso riittävän lähellä työpöytää, näin vältyt turhalta kurottamiselta.
Aseta tietokoneen näyttö noin 20-50 astetta katseen vaakatason alapuolelle ja noin 50-80 cm etäisyydelle. 

Varmista työpisteesi tukevuus ja turvallisuus. Ongelmia seuraa yleensä siinä vaiheessa, kun unohtaa itse tehdyn rakennelmansa heikkoudet ja se rysähtää alas.

Vältä selkää kuormittavia virheasentoja. Esimerkiksi lantio kallistuu eteen, polvet menevät lukkoon ja alaselän notko lisääntyy. Toinen yleinen virheasento on lantion työntyminen voimakkaasti toiselle sivulle. Asento vie selän vinoon aiheuttaen kudosten venymistä ja toispuolisuutta.

3.  Seisomatyön rasittavuus. Seisomatyöskentelyssä kannattaa pitää taukoja, vaihtaa asentoja ja lepuuttaa jalkoja välillä. Painoa voi siirtää haara-asennossa tai käyntiasennossa jalalta toiselle. Jalkaa on hyvä lepuuttaa vuorotellen nostamalla se työtuolille tai jalkatuelle.

Paikallaan seisominen voi väsyttää jalkoja, mutta helpolla pohjelihasharjoittelulla voi elvyttää alaraajojen verenkiertoa ja palauttaa lihaksia staattiselta kuormitukselta. Varpaille nousut supistavat ja rentouttavat pohjelihasta.  Voit vähentää selän ja jalkojen kuormitusta myös käyttämällä pehmeää työpistemattoa. Myös aktiivilaudan käyttäminen ainakin silloin tällöin on suositeltavaa.

Lihaskramppeja voi aluksi esiintyä työpäivän jälkeen. Riittävä Magnesiumin saanti saattaa vähentää lihaskramppien esiintymistä.

4. Mikrofoni ja äänentoisto. Suosi mikrofoni ja kuulokeratkaisuissasi hyvän mikrofonin ja äänentoiston lisäksi niiden langattomuutta, Se on ominaisuus, joka parantaa liikkuvuuttasi työpisteessä.

Lähteitä:

https://selkakanava.fi/seisominen-tuo-aktiivisuutta-tyopaivaan

Ergonomia, Työterveyslaitos 2018:
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/136841/978-952-261-059-1_Ergonomia.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.kylmala.fi/seisomatyo


sisään Artikkeli
Miten roskaposti tunnistetaan?
Mitä roskaposti on?